Zamrose Mohd Zain

Gender
Male
Birthdate
22/09/1962
Nationalities
Malaysia

Zamrose Bin Mohd Zain was the 24th Chief of Army.


Membership and Posts

No known memberships


Family Relationships

<! -- Spouse -->

Business and other Relationships


Biography

Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain telah dilahirkan di Seremban, Negeri Sembilan pada 22 September 1962. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Tunku Besar Tampin sebelum melanjutkan pelajaran menengah di Sek Menengah Kebangsaan Tunku Besar Tampin mulai Tingkatan 1 hingga 3 dan seterusnya ke Maktab Tentera Diraja (MTD) pada tahun 1978. Kerjaya beliau dalam Angkatan Tentera Malaysia bermula apabila menjalani latihan sebagai Pegawai Kadet di Maktab Tentera Diraja (MTD) pada tahun 1980. Beliau seterusnya ditauliahkan sebagai Leftenan Muda dan menyertai Batalion Kelapan Rejimen Askar Melayu Diraja sebagai unit pertamanya pada 24 Januari 1981.

Di sepanjang perkhidmatannya, Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain telah diberi kepercayaan memegang pelbagai jawatan penting di peringkat Tentera Darat mahupun Angkatan Tentera Malaysia sebagai pemerintah, staf dan jurulatih. Antara perjawatan yang disandang termasuklah Pegawai Memerintah, Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (2002-2003), Ketua Staf, Markas Briged Kesebelas Infantri Malaysia (2003-2005), Juruarah di Maktab Turus Angkatan Tentera (2005-2006), Komandan Kolej Tentera Darat (2006-2008), Panglima Briged Keempat Infantri Malaysia (Mekanize) (2009-2012), Ketua Staf Am Markas Medan Tentera Darat (2012-2014), Asisten Ketua Staf Operasi dan Latihan, Markas Tentera Darat, Cawangan OPLAT (2014-2015), Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (2015-2016), Ketua Tim Pemerhati Midanao 11 Filipina (2016-2017) dan Asisten Ketua Staf Perkhidmatan Anggota, Markas Angkatan Tentera Malaysia, Bahagian Perkhidmatan Anggota (2017-2018), Panglima Medan Timur Tentera Darat (2018-2020). Pada tanggal 11 Jun 2020, atas kecemerlangan yang ditunjukkan, Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain telah diperkenankan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong untuk dinaikkan ke pangkat Jeneral dan seterusnya menjawat jawatan Panglima Tentera Darat ke-28.

Dalam menentukan kecemerlangan pendidikan dan pengetahuannya, Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain telah mengikuti beberapa kursus/pengajian di dalam dan juga di luar negara. Antara kursus utama yang dihadiri adalah Diploma Pengajian Strategik dan Pertahanan, Universiti Malaya (1996), Sarjana Kajian Dasar dan Keselamatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (2001), Managing Defence in a Democracy Course di United Kingdom (2007) dan National Defence College (ndc) di Thailand (2008-2009).

Sebagai pengiktirafan terhadap khidmat bakti yang telah dicurahkan kepada negara, Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain telah menerima pelbagai Darjah Kebesaran, Pingat dan Anugerah antaranya Darjah Panglima Setia Mahkota (PSM) yang membawa gelaran Tan Sri oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, Darjah Panglima Setia Di-Raja (PSD) yang membawa gelaran Datuk (Persekutuan), Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) yang membawa gelaran Datuk Wira (Melaka), Panglima Setia Angkatan Tentera (PSAT), Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato’ (Pahang) dan Darjah Dato’ Paduka Negeri Sembilan (DPNS) yang membawa gelaran Dato’ (Negeri Sembilan).

Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain telah mendirikan rumah tangga dengan Datin Sri Zainuriah binti Hj Mustapha, seorang suri rumah dan dikurniakan 6 orang cahaya mata iaitu 5 perempuan dan seorang lelaki. Waktu lapang beliau sering digunakan untuk membaca dan mengembara manakala sukan kegemarannya adalah golf.


Notes

Picture and biography from MAFHQSubitems

Procurement

Infrastructure Projects

Cited on Issues

Subject has been cited for issues for the following known sources.

These are sources, and not weighted on strength to make a case for this subject. Please refer to editorial or enforcement guidelines.