Mohd Reza Mohd Sany

Gender
Male
Birthdate
13/08/1963
Nationalities
Malaysia

Mohd Reza Bin Mohd Sany is the 17th Chief of the Royal Malaysian Navy.


Membership and Posts

No known memberships


Family Relationships

<! -- Spouse -->

Business and other Relationships


Biography

Laksamana Tan Sri Mohd Reza bin Mohd Sany telah dilahirkan pada tanggal 13 Ogos 1963 di Kuala Lumpur. Beliau mula menyertai Tentera Laut pada 1 Mei 1981 selepas menamatkan pengajian di Maktab Tentera Diraja. Sepanjang hampir 38 tahun berkhidmat, beliau telah memegang beberapa jawatan penting di dalam Tentera Laut dan tiga perkhidmatan termasuk Timbalan Panglima Tentera Laut, Panglima Angkatan Bersama, Panglima Wilayah Laut 1 dan pernah menggalas tugas sebagai Juruiring Tentera kepada Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Ke-14. Tan Sri Mohd Reza telah dilantik sebagai Panglima Tentera Laut Ke-17 pada 30 November 2018.


Sepanjang mengharungi kariernya, Tan Sri Mohd Reza telah menghadiri pelbagai kursus profesional dan ketenteraan di dalam dan luar negara. Antaranya International Long Gunnery di INS Dronacharya, India, Kursus Staf di Maktab Turus Angkatan Tentera, Kuala Lumpur, Naval Command Course di United States Naval War College, Rhode Island, Amerika Syarikat dan Kursus Pengurusan Krisis Antarabangsa di Institute of Diplomacy and Foreign Relations (IDFR), Kuala Lumpur. Beliau telah mendapat Ijazah Sarjana Sains Pengajian Strategik dan Pertahanan daripada National Defence University, Islamabad, Pakistan pada tahun 2009.


Laksamana Tan Sri Mohd Reza telah mendirikan rumahtangga bersama Puan Sri Maslina binti Ismail pada 21 Jun 1986. Pasangan ini telah dikurniakan lima orang putera. Sebagai personaliti yang gemar menghayati keasyikan alam, Tan Sri Mohd Reza meminati aktiviti luar seperti berburu, memancing dan aktiviti lasak.

 


Notes

Pictures and biography from MAFHQSubitems

Procurement

Infrastructure Projects

Cited on Issues

Subject has been cited for issues for the following known sources.

These are sources, and not weighted on strength to make a case for this subject. Please refer to editorial or enforcement guidelines.